Lieldienu kūka ar biezpienu, mandelēm un rozīnēm

Sastāvdaļas:
  • Biezpiens 1kg
  • Olu dzeltenumi 5 gb
  • Cukurs 300g
  • Krējums 250g
  • Vaniļas cukurs 1 tējkarote
  • Sviests 180g
  • Rozīnes 0,5 glāze
  • Mandeles 0,5 glāze
Pagatavošana:

1. Nomazgājiet rozīnes un aplejiet ar vārošu ūdeni. Atstājiet izmirkt uz 20 minūtēm. Pēc tam nolejiet ūdeni, uzberiet rozīnes uz papīra dvielīša, lai tās nožūst. Mandeles smalki sasmalciniet.
2. Biezpienu (vislabāk izvēlēties treknāku) sasmalciniet, izspiediet caur sietiņu, lai nepaliktu neviena kunkulīša.
3. Sakuliet bļodiņā olu dzeltenumus ar parasto cukuru un vaniļas cukuru, lai sanāktu gaisīga masa. Pievienojiet krējumu un turpiniet kulšanu, lai cukurs pilnībā izkustu.
4. Krējuma masu ielejiet biezpienā, pievienojiet izkausētu sviestu. Sakuliet, lai izveidojas viendabīga masa.
5. Pārlejiet biezpiena masu katlā ar biezām sienām, uzlieciet uz nelielas uguns. Uzkarsējiet līdz pirmajiem burbulīšiem, neaizmirstiet visu laiku maisiet. Svarīgi, lai masa netiktu pārkarsēta, tai tikai vajag sasniegt vārīšanas sākumu, bet ne pašu uzvārīšanos.
6. Pēc pirmo burbulīšu parādīšanās, noņemiet katliņu no uguns un ielieciet bļodā ar aukstu ūdeni. Samaisiet masu, lai tā pilnībā atdzistu, pēc tam pārlieciet ledusskapī, lai masa sastingtu līdz “biezas putras” stāvoklim.
7. Sastingušajai masai pievienojiet mandeles un rozīnes, samaisiet.
8. Pārgrieziet masu otrādi un uzlieciet uz marlītes, kas salocīta 2 kārtās un virsū uzliekat kādu “smagumu”.
9. Uzlieciet pashu uz šķīvja un ielieciet ledusskapī uz 12 stundām. Neaizmirstiet periodiski noliet izveidojušos šķidrumu.
10. Gatavo pashu izņemiet no marlītes un izrotājiet pēc sirds patikas.