Lieldienu kūka

Sastāvdaļas:
  • Piens 500 ml
  • Raugs 50g
  • Kviešu milti 1,5kg
  • Olas 6gb
  • Sviests 250g
  • Cukurs 250g
  • Rozīnes 300g
  • Vaniļas cukurs 1 tējkarote
  • Sāls šķipsniņa
Pagatavošana:

1. Siltā pienā izšķīdiniet raugu. Pēc tam izsijājiet 500g miltus un pievienojiet pienam.
Atstājiet masu uz 30 minūtēm siltā vietā. Var arī sasildīt cepeškrāsni līdz 30-40C un ielikt mīklu tur.
2. Atdaliet olu baltumus no dzeltenumiem. Baltumiem pievienojiet šķipsniņu sāls un kārtīgi sakuliet biezā masā. Dzeltenumus sajauciet ar cukuru un vaniļas cukuru.
3. Rūpīgi maisot vispirms pievienojiet mīklai olas dzeltenumus, izkausētu sviestu un tad olu baltumus.
4. Nelielos daudzumos iesijājiet atlikušos miltus mīkstajā mīklā.
5. Mīklu lieciet lietā traukā, pārberiet ar miltiem un ievietojiet līdz 30-40C uzkarsētā cepeškrāsnī.
5. Pēc apmēram 50 minūtēm izņemiet mīklu, pievienojiet rozīnes, kārtīgi samaisiet un atkal turpiniet cepšanu vēl 20 minūtes.
7. Sagatavojiet cepamo formu, iesmērējot apakšu ar sviestu un ieklājot no cepamā papīra izgrieztu apli cepamās formas diametrā.
8. Aizpildiet formu ar trešdaļu mīklas, uzsedziet salveti un atstājiet 15 minūtes. Pēc tam lieciet līdz 100C uzkarsētā cepeškrāsnī.
9. Pēc 10 minūtēm palieliniet temperatūru līdz 180C un cepiet 25 minūtes. Ja jums ir liela izmēra forma, būs nepieciešamas 35-40 minūtes.
10. Ļaujiet gatavam kuličam atdzist un izrotājiet pēc savas sirds patikas. Lieldienu kuličam variet pievienot ne tikai rozīnes, bet arī mandeles, cukātes un žāvētas aprikozes.