Dārzeņi un gaļa želejā

Garšīga un skaista dārzeņu želejtorte, kas papildinās svētku galdu.

Sastāvdaļas:

Buljonam:

  • Liellopu gaļa ar kaulu – 1kg
  • Kūpināta krūtiņa – 70g
  • Sīpoli – 2gb
  • Burkāni – 2gb
  • Pētersīļu kāti
  • Pipari graudu
  • Lauru lapa
  • Sāls
  • Želatīns – 25g(+150g buljona)
  • Puķķāposts – 300g
  • Brokoļi – 350g
  • Ķiploks – 2-3 daiviņas
lasi arī šo: Mājās gatavota majonēze
Pagatavošana:

Gaļu liek 2 litros auksta ūdens. Vārot ūdeni klāt nelej, lai buljons sanāktu piesātināts. Katlu liek uz uguns un uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai, tad uguni samazina uz minimālo un vāra buljonu 2 stundas. Pievieno sāli un piparus un ik pa laikam noņem putas. Buljonam pievieno gabaliņu kūpinātas krūtiņas. Pievieno burkānus, sīpolus un buntītē sasietus pētersīļu kātus. Uzliek vāku un vāra vēl stundu. Kādas 15-20 minūtes pirms vārīšanās beigām pievieno lauru lapas. Kad buljons gatavs izņem gaļu un visus dārzeņus. 150ml atdzesēta un izkāsta buljona pievieno želatīnu.
Gatavo dārzeņus. Liek uzvārīties sālsūdeni. Sadala brokoļus ziedkopās un liek vārīties 5-7 minūtes. Tad liek aukstā ūdenī lai saglabātu krāsu. Sadala un 5 minūtes vāra puķkāpostu. Ja patīk mīkstāki dārzeņi, tad var pavārīt ilgāk.
Smalki sagriež gaļu un kūpināto krūtiņas gabaliņu. Sagriež ķiploku. Želatīnu izkausē un pievieno buljonam. Kārtīgi samaisa. Sagatavo formu. Formas sānus aptin ar pārtikas plēvi un iesmērē ar eļļu bez garšas. Jāsatin tā, lai netek laukā buljons. Apakšējo kārtu liek ar gaļu un apkaisa ar ķiplokiem. Uzliek kūpinātos krūtiņu un aplej ar buljonu tā, lai gaļa ir apsegta. Liek puķķpapostu kārtu un tad brokoļu kārtu. Liek ledusskapī uz 20-30 minūtēm lai buljons sastingst. Tad lej atlikušo buljonu un liek ledusskapī uz 2-3 stundām. Izņem no formas un plēves un var pasniegt.