Liellopa maltās gaļas pīrāgs

Sastāvdaļas:

 

  • Olīveļļa
  • Liellopa maltās gaļas masa 
  • 2 sakapāti sīpoli
  • 3 sakapāti burkāni
  • 3 sakapāti seleriju kāti
  • Milti
  • Tomātu pasta
  • Liela glāze sarkanvīna ( pēc izvēles)
  • Liellopa buljons
  • Vusteršīras mērce 
  • Daži timiāna zariņi
  • 2 lauru lapas

Priekš biezeņa:

  • 1,8 kg sagrieztu kartupeļu
  • 225 ml piena 
  • 25 g sviesta
  • 200 g sarīvēta  čedaras siera
  • Svaigi sarīvēts muskatrieksts
LASI ARĪ ŠO: Kukurūzu salāti ar tomātiem
Pagatavošanas gaita:

 

  1. Uzkarsēt olīveļļu lielā katlā un cept liellopa maltās gaļas masu līdz tā paliek brūna – jums var gadīties veikt šo darbību atkārtoti. Atdalīt atsevišķi, tad kad nobrūninās.
  2. Ieliet atlikušo olīveļļu pannā, pievienot sakapātos sīpolus, sakapātos burkānus un selerijas kātus, cept vieglā karstumā līdz tie paliek mīksti, apmēram 20 minūtes.
  3. Pievienojiet sīki sakapātus ķiplokus, miltus un tomātu pastu, palieliniet karstumu un cepiet pāris minūtes, tad ievietojiet malto gaļu pannā.
  4. Pielejiet sarkanvīnu, ja to vēlaties, vāra to, lai nedaudz samazinātu tā daudzumu, pievieno liellopa buljonu, Vusteršīras mērci, timiānu un lauru lapas.
  5. Ievietojiet sautēšanas katlā un sautējiet bez vāka 45 minūtes. Pēc 45 minūtēm mērcei vajadzētu būt biezai un noklāt gaļu. Pārbaudiet pēc 30 minūtēm vai daudz šķidruma paliek, palieliniet karstumu nedaudz, lai samazinātu mērces šķidruma daudzumu. Pievienojiet garšvielas, tad izņemiet timiānu un lauru lapas. 
  6. Tikmēr gatavojiet biezeni. Lielā katlā pārlejiet nomizotiem un sagrieztiem kartupeļiem aukstu ūdeni, kuram pievienots sāls, vāriet līdz paliek mīksti kartupeļi. 
  7. Nolejiet lieko ūdeni kartupeļiem un atstājiet atdzesēt. Pēc tam kārtīgi tos samaisiet ar pienu, sviestu un čedaras sieru, pievienojiet muskatriekstu, sāli un piparus pēc izjūtām.  
  8. Ievietojiet gaļu divos karstuma izturīgos traukos. Noklājiet gaļu ar biezeni, tad uzberiet atlikušo sieru. 
  9. Ja ēdīsiet uzreiz, tad uzsildiet krāsni līdz 220/200 grādiem un cepiet 25-30 minūtes līdz virsma ir zeltaini brūna.
  10. Ja vēlaties pagatavošanai izmantot lēnvāres katlu, tad nobrūniniet gaļu, ielieciet katlā un cepiet to kopā ar dārzeņiem, miltiem, tomātu pastu, sarkanvīnu, buljonu, Vusteršīras mērci un garšvielām. Noklājiet ar vāku un gatavojiet uz augsta karstuma 4-5 stundas. Pagatavojiet biezeni sekojot iepriekš minētajiem soļiem un tad ievietojiet cepeškrāsnī, lai pabeigtu gatavot šo pīrāgu.